Fredagsmys

Nu kör jag pulver igen och då blir jag helfixerad på mat så därför tänkte jag dela med mig av ett recept på god fredagsmat för er ätande.

Rotfruktspanna med kycklingklubbor och fetaoströra


Rotfruktspanna med kycklingklubbor och fetaoströra

Portioner: 4

1 kg kycklingklubbor
1 vitlöksklyfta
1 msk tabasco
2 msk råsocker

ROTFRUKTER
700 g blandade rotfrukter (t ex kålrot, rotselleri, morötter och palsternackor)
1 sötpotatis (ca 300 g)
6 schalottenlökar 
4 vitlöksklyftor
2 dl färskpressad apelsinjuice (ca 2 apelsiner)
1 kruka timjan 

FETAOSTRÖRA
200 g fetaost
1 dl yoghurt av medelhavstyp (10 %)
1 apelsin 
olivolja 
salt 
flingsalt 
nymalen svartpeppar 


Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C. Riv vitlöken och blanda med tabasco, socker, 1/2 msk olja och 1 tsk salt. Lägg kycklingen i en långpanna. Pensla över oljeblandningen.
2. Skala rotfukterna och skär dem i stavar. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Skala schalottenlöken och vitlöken. Krossa vitlöken lätt. Lägg detta bredvid kycklingen i långpannan.
3. Ta undan några timjankvistar till garnering. Repa och finhacka resten. Ringla över apelsinjuice och 2 msk olja. Krydda med timjan, 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Vänd runt.
4. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
5. Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med yoghurten. Riv apelsinskalet fint och pressa juicen. Tillsätt apelsinskalet och ca 1 msk apelsinjuice. Smaka av med peppar. Klicka röran på kycklingen och servera med rotfrukterna.

Och så en god efterrätt på det...

Fyllig chokladkaka bakad utan vetemjöl och med lite fruktsocker. Pigga upp grädden med citrus! GI-chokladkaka

Ingredienser

12 bitar
100 g smör
300 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
4 ägg
½ dl fruktsocker
1 krm salt
½ dl pinjenötter

Till servering:
2 dl vispgrädde
2 msk hackad citronmeliss
rivet skal av ½ lime

Gör så här

Sätt ugnen på 175°.  Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten. 

Vispa vitorna till skum och vänd ner dem.  Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna. Servera med vispad grädde,  smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal. 

Trevlig fredag!

1 Agneta:

skriven

Varför pulverdiet när GI fungerar så bra och ärlätt att kombinera med familjens kost. Är på dag 19 med GI ca 4kg lättare än för tre veckor sedan. Chokladkakan ska jag göra på alla hjärtans dag då den är GI vänlig (men bara en liten bit)

Kram

2 Linda & Alice:

skriven

Måste testa denna variant på rotfruktspanna också. Gör nästan likadan själv med jämna mellanrum men med annorlunda kryddning. Lät riktigt smarrigt med apelsin i.

3 Agneta:

skriven

Vilken underbar kaka. Jag åt en stor bit...... två gånger........

Kram

4 Laila:

skriven

Vad kul att ni uppskattade recepten! Det kommer fler..med tiden :)

Kommentera här: